top of page

De perfecte bruidstaart voor de perfecte dag

Eén van de tradities bij een trouwerij is het aansnijden van de bruidstaart. Voor velen heeft deze gebeurtenis een symbolisch karakter, maar waar komt deze eigenlijk vandaan? En wat is de oorsprong van deze traditie?

Ontstaan bruidstaart anno 2014??

In de 18e eeuw werd er tijdens bruiloften in Nederland vooral vruchtengebak geserveerd. Dit gebak bestond enkel uit fijne suiker, witte bloem en vruchten gedrenkt in sterke drank.

Een eeuw later kreeg ons land te maken met klassieke bruidstaarten. Voor Koningin Wilhelmina werd bv. een enorme taart gemaaktbij haar huwelijk. Deze taart bestond uit diverse lagen, geheel in Engelse stijl.

In Nederland werd 50 jaar na het huwelijk van Wilhelmina de bruidstaart pas een ‘traditie’.

De betekenis van elke laag

Een traditionele bruidstaart bevat drie lagen. Elke laag heeft een bepaalde betekenis. Waarbij, één voor de receptie en één om uit te delen aan de gasten. De top bewaar je in de vriezer. Bij het papieren huwelijk of voor de doop van het eerste kind wordt deze taartlaag opgegeten. Op deze manier zou er een symbolische, maar ook een emotionele verbinding ontstaan tussen de huwelijksdag en een andere bijzondere gebeurtenis.

Puur en maagdelijk wit

De bruidstaart is van oorsprong wit. Wit staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit is, vandaar dat de taart ook deze kleur zou moeten zijn. De Engelsen noemden de taart: ‘brides cake’. Wij hebben dit letterlijk vertaald naar het Nederlands. De bruid is deze dag het belangrijkst, de hele dag draait om haar.

En nu?

Vandaag de dag worden taarten alleen maar groter, unieker en vooral erg bijzonder. Taarten kunnen beschilderd worden en er kan gewerkt worden met verse bloemen en vers fruit. Echt alles is mogelijk!

Een eigen taart maken? Doe dan eens een workshop taart maken samen met jouw vriendinnen!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

SUGARSTARS  

Sweet Catering

bottom of page